Torna a visualitzar les ponències de la jornada de la Fundació : Intel·ligència artificial i transhumanisme

Si no vas poder assistir o vols tornar a visualitzar les ponències de la jornada de la Fundació Casa de Misericòrdia de Barcelona sobre intel·ligència artificial i transhumanisme fes click en els ponents.

Conferència magistral:

Michele Aramini

Ponències Panell sobre transhumanisme:

Dr. Ermanno Pavesi

Dr. Bernard Ars

Dr. Albert Cortina

Dr. Adalbert Marques

Panell Sobre Intel·ligència Artificial:

Dr. Miquel Barceló García 

D. Luis Felipe Mazo Sanfeliz

D. José Maria Figuerola Barroso

D. César López Hernández

Dr. Dominique Lambert

Dr. Miquel Àngel Serra

Dr. Franco Balzaretti

Conferència de cloenda:

Dr. Ramón López de Mántaras

 

Read more...

Resum Jornada Intel·ligència artificial i transhumanisme

“Les màquines no tenen sentit comú, una cosa essencial en l’ésser humà per poder prendre decisions i ser lliure” (López de Mántaras)

Durant la Jornada Intel·ligència Artificial i Transhumanisme, organitzada per la Fundació Casa de Misèricordia de Barcelona (FCMB), el matí del 16 de març de 2017 al Palau Macaya, diversos experts van exposar els seus arguments per tal de preparar les noves generacions per enfrontar-se a aquestes qüestions.

El Dr. Ramón López de Mántaras, professor i investigador del CSIC i director de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial, ha destacat en la seva conferència que hi ha dues menes d’intel·ligència artificial: les dèbils i les fortes. “Les primeres s’especialitzen en una sola cosa; les segones són versàtils”, hi ha afegit López de Mántaras. “Entre les primeres, hi trobem, per exemple, les que juguen a escacs. Ho fan molt bé, però no poden jugar a cap altra cosa. D’altra banda, l’ésser humà és versàtil i encara no hi ha cap forma d’intel·ligència artificial que posseeixi aquesta versatilitat”.

D’altra banda, López de Mantarás ha remarcat que “el principal repte de la intel·ligència artificial és desenvolupar el sentit comú, que és una cosa essencial i que les persones no aprenen a l’escola, sinó que és el resultat de tot l’aprenentatge realitzat al llarg de la pròpia vida. Pot semblar molt obvi, però cal dir que les màquines no en tenen”.

“L’autèntica llibertat ens canvia la vida, a través de les decisions que prenem, però, per poder-ho fer, ens cal tenir un sentit, un significat”, ha explicat el professor de teologia i bioètica de la Universitat Catòlica del Sagrat Cor de Milà, Michele Aramini.

“L’home és un misteri que només es pot explicar obrint la nostra raó al sentit de transcendència”, ha afirmat el Dr. Ermanno Pavesi, psiquiatra i secretari general de la Federació Internacional de Metges Catòlics (FIAMC). “No es pot explicar tot amb les lleis naturals, i és d’una gran importància reconèixer la fragilitat i els límits de l’ésser humà”, hi ha afegit Pavesi.

Albert Cortina, coautor de diversos llibres sobre aquesta matèria, com ara ¿Humanos o posthumanos? (editorial: Fragmenta, 2015), té clara la seva posició: “Hem de reforçar l’humanisme que hem heretat amb els seus propis valors i la seva visió antropològica de la persona, ja que són nombrosos els qui entenen el transhumanisme com una nova religió”.

La necessitat d’un nou humanisme que reafirmi la dignitat de la persona i begui en les fonts de la història i l’antropologia la va defensar el Dr. Bernard Ars, president de l’Associació de metges catòlics belgues. Un altre metge, el Dr. Adalbert Marquès, especialista en medicina interna i president de Metges Cristians de Catalunya, va mostrar algunes conseqüències de la ideologia transhumanista com: la transformació radical de l’ésser humà que passa a ser una altra cosa: un ciborg; també que serà una realitat selectiva, només uns pocs es transformaran en aquest nou home re-creat; finalment va assenyalar que es desenvoluparan diferents nivells de trashumanisme. Partint de la seva realitat de metge compromès amb la curació i si no és possible, amb l’alleujament del malalt, va destacar el dilema ètic d’actuar sobre persones sanes que aspiren a uns nivells de super-intel·ligència, super-longevitat i super-benestar.

Altres experts en intel·ligència artificial també han participat en la jornada. El Prof. Miquel Àngel Serra, doctor en biologia i investigador en biomedicina de la Universitat Pompeu Fabra, ha destacat alguns aspectes positius de les tecnologies emergents. “Modificar el genoma humà comporta perspectives positives per millorar la vida de les persones que necessiten una intervenció mèdica, però èticament planteja dubtes greus sobre la recerca de la millora en el cas de persones sanes”, ha explicat Serra.

Sobre intel·ligència artificial han intervingut altres experts: el Prof. Miquel Barceló García (Podran pensar els robots?); Luis Felipe Mazo, enginyer industrial i expert informàtic (Paradigma del nou ésser humà, realitat i mite); el coronel mèdic de la IGE, José María Figuerola, (Aplicacions de la intel·ligència artificial en el camp de la medicina); César López, comandant de la Guàrdia Civil (Intel·ligència artificial policial aplicada a l’objectiu).

El Prof. Dominique Lambert, doctor en físiques i en filosofia va parlar sobre la necessitat d’una ètica en aquest camp, que no pot ser més que humana, i va reclamar una avaluació ètica de la robòtica contemporània. El Dr. Franco Balzaretti, vicepresident de la AMCI (l’Associació de metges catòlics d'Itàlia), va intervindre assenyalant allò “que ens fa més humans”.

Read more...

Convocatòria d'ajuts per l'any 2016

                                                                 logo fundacio per ajuts

El Patronat de la Fundació Privada Casa de Misericòrdia de Barcelona ha acordat la convocatòria d’ajuts per a l’exercici de 2016 la qual es regirà per les següents:

   BASES

1)Els peticionaris hauran de ser persones jurídiques sense finalitat de lucre residenciades fonamentalment a Barcelona.

2)Els ajuts sol·licitats ho seran per ser destinats a programes o projectes encaminats, fonamentalment, a nens i nenes menors de 16 anys.

3)L’objecte dels programes o projectes haurà de ser d’assistència social, en general, o bé educativa, sanitària o de formació professional, en particular.

4)Els receptors dels ajuts hauran de presentar una memòria descriptiva i justificativa de l’aplicació de l’ajut en un termini màxim de 3 mesos a comptar des de la seva percepció, llevat que per les característiques del projecte calgui fixar un altre termini.

5)Les sol·licituds caldran ser presentades per correu postal o lliurades a les oficines de la Fundació (c/Elisabets, núm. 8- 10.- 08001 Barcelona) des del dia 1 de juliol fins el dia 18 de juliol de 2016. L'imprès es podrà descarregar des de la web (www.fcmb.org) o serà facilitat a les nostres oficines.

6)El Patronat de la Fundació resoldrà i comunicarà a les entitats interessades els ajuts atorgats.

      Descarregar formulari

Read more...

Residència d'estudiants TresTorres

Si véns a estudiar a Barcelona, et donem la benvinguda. Sens dubte has escollit una de les millors opcions entre les més destacades ciutats universitàries d’Europa. Diverses universitats i escoles situades en llocs destacats dels rànquings internacionals són garantia d’uns estudis d’alt nivell i de trobar un ambient estimulant, exigent i que cerca la qualitat. Conviure amb companys d’arreu del país i de tot el món, que comparteixen aquest interès és molt enriquidor.

La Residència d’Estudiants 3Torres (RE3Torres) t’ofereix el servei d’allotjament i serveis complementaris perquè només hagis de preocupar-te d’estudiar de valent. Nosaltres hi posem tot allò que farà la teva feina més agradable. En un ambient en què seràs tu mateix, amb el teu nom, estudis i aficions concretes i on les teves necessitats seran ateses personalment.

                                                                                                                        Residència d'Estudiants Tres Torres

Read more...

Resum ponències de la Jornada: La Marihuana-Cànnabis: Cavall de Troia d'addiccions destructives

View the embedded image gallery online at:
https://fcmb.org/index.php/ca/actualitat#sigProId1c91698042

 

 

El consum regular de marihuana per part dels més joves pot fer disminuir en vuit punts el seu eficient intel·lectual

 

 

 

Aquesta és una de les contundents  conclusions de la Jornada sobre prevenció de drogues, organitzada el 22 de març de 2016 per la Fundació Casa de Misèricordia de Barcelona al Palau Macaya que va inaugurar el seu president, Josep Maria Genescà; diversos experts dels àmbits mèdic, social i legal han posat en relleu els danys que causa en els joves l’addicció a les drogues mal anomenades toves.

La Dra. Nora Volkov, directora de l’Institut Nacional sobre l’Abús de Drogues dels EUA (NIDA), s’ha centrat a mostrar els danys neurològics del cannabis en els joves i els adolescents. Ha destacat la plasticitat del cervell, que es va formant fins als 25 anys, aproximadament. Factors de risc que poden perjudicar les connexions neuronals són: la regularitat en el consum, la iniciació en edats primerenques –en menors de 15 anys el risc es dispara–  i, finalment, els elevats continguts de HTC. La coincidència de tots tres factors augmenta exponencialment el risc de patir malalties mentals com l’esquizofrènia o diversos tipus de psicosis.

Des de l’àmbit científic, diversos experts (farmacòlegs, especialment) s’han mostrat crítics amb la diferenciació legal que distingeix penalment els diversos estupefaents segons la major o menor gravetat en relació amb la salut. Així, doncs, la marihuana disposa d’un règim penal molt més suau que altres substàncies com l’heroïna o la cocaïna, però, tal com han demostrat aquests científics: “el seus efectes nocius en addiccions, dany cerebral, etc. són inqüestionables i aquesta distinció no té cap sentit”, en paraules del farmacòleg Walter Osswald. Sobre aquest punt, el professor Rafael Maldonado, catedràtic de farmacologia de la UPF i comissari del programa “Parlem de drogues” de l’Obra Social “La Caixa”, ha explicat els trastorns que produeix el cannabis en el cervell humà.

Membres de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, especialistes en la lluita antidroga, han explicat que el tràfic de substàncies provinents del cannabis és una pràctica habitual en el crim organitzat, ja que les penes per aquest delicte són molt menors, perquè no es consideren especialment perjudicials per a la salut. “El tràfic de marihuana és un altre vector de negoci en un tipus de crim organitzat que també trafica amb cocaïna, blanqueja diners o es dedica al tràfic de persones”, ha afirmat el comandant César López Hernández, del Grup de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil. “El problema principal es troba a tallar el circuit econòmic: si persegueixes la droga, atraparàs un capo petit; si persegueixes els diners, atraparàs un capo gran”, ha conclòs el comandant López.

El Dr. Giovanni Serpelloni, que va ser el cap del Departament de Política Antidroga de la Presidència del Consell de Ministres d’Itàlia, ha aportat dades de l’increment de la quantitat de joves que són consumidors de cannabis: a la Unió Europea, l’any 2014, van ser 14,6 milions de joves (el 11,7% de la població que va dels 15 als 34 anys).  A Itàlia, en només quatre anys (del 2011 al 2014), s’ha passat del 17,9% al 26,9% dels joves.

El Dr. Serpelloni ha denunciat l’existència d’una autèntica campanya de màrqueting en les xarxes socials, que faciliten des del cultiu fins al consum amb una presentació atractiva de productes de tota mena amb un component cannàbic: begudes, llaminadures… tot presentat amb un packaging acurat i especialment atractiu per als més joves. No ha dubtat a denunciar les inversions multimilionàries d’empreses como Phillip Morris i de magnats com Georges Soros, que veuen en la progressiva acceptació d’una droga tova com el cannabis una oportunitat de fer grans negocis. Ha estat contundent quan ha explicat que no tots els consumidors de cannabis desenvoluparan una dependència d’aquesta droga, però ha revelat que “el 98% dels consumidors d’heroïna, prèviament havien consumit cannabis”.

La jornada ha estat inaugurada per Mons. Marcelo Sánchez Sorondo, canceller de la Pontifícia Acadèmia de Ciències, qui ha relatat que el papa Francesc els va demanar l’any 2013 que endeguessin una acció contra les noves formes de esclavatge: l’esclavitud laboral, especialment de nens, l’explotació sexual infantil i el comerç d’òrgans; recentment, hi han afegit com a punt especial la lluita contra la droga.  

L’Acadèmia promou trobades amb representants d’altres religions, però també amb representants del món civil –alcaldes de grans ciutats– o de la comunitat científica per estudiar i promoure solucions. Estan treballant per aconseguir que aquestes plagues socials siguin declarades “crims contra la humanitat”, amb l’afegit que aquesta mena de crims no prescriu. 

Ponències:

 1. Dr. Ermanno Pavesi : Droga, Marihuana y la cultura moderna
 2. Dr.Giovanni Serpelloni: CANNABIS
 3. Alicia Peressutti:El Cuerpo, templo de la dignidad
 4. Joaquim Callabed: Impacto socio-sanitario y familiar en la infancia y adolescencia de la legalización de la Marihuana
 5. Dr. Adalbert Marquès: Papel del asocionismo y las sociedades científicas en la Protección de la salud en la infancia
 6. Walter Osdwald: Marihuana, a Trojan Horse?
 7. Policia Nacional: Investigación de tráfico de Hachís
 8. Mossos d'esquadra: Drogues i menors
 9. Guardia Civil CTE. Cesar Lopez Hernandez: Crimen Organizado Transnacional: OP. MAGOD 
 10. Dr. Rafael Maldonado: ¿Que hace el Canabis en nuestro cerebro?
 11. Dra.  Nora Volkow: The dangers of Cannabis

 

 

Read more...

Resum de la Jornada, "Noves Esclavituds:Tràfic de nens avui"

“Les seqüeles psíquiques de la violència infantil, més greus que les lesions físiques“

 La Jornada Noves esclavituds: El tràfic de nens, avui, s’ha celebrat a Barcelona amb la participació d’experts que, des de l’actuació policial, l’atenció a les víctimes i la reflexió jurídica i ètica, han aportat les seves experiències per denunciar aquesta dramàtica situació, explicar els motius que la fan present en la societat actual i buscar-hi solucions.

 Una de les activistes més importants, a escala mundial, en la lluita contra el tràfic de persones, la docent argentina Alicia Peressutti, fundadora de la associació “Vincles en Xarxa”, que serà rebuda aquesta mateixa setmana pel papa Francesc, ha definit la vulnerabilitat com “la qualitat que té algú de poder ser ferit”. Segons Peressutti, “la protecció del menor és clau, ja que les màfies aprofiten la vulnerabilitat per traficar amb els infants”.

 Entre els membres de les forces de seguretat, ha destacat la participació del sergent dels Mossos d’Esquadra Àlex Escolà, el qual ha explicat que “en els dos últims anys, hem rebut 230 denúncies per abandó, la majoria de casos de menors”. L’oficial ha acabat amb aquestes paraules: “Per lluitar amb eficàcia, calen més mitjans i més sensibilització, tant a les escoles com a la societat civil i en els mateixos cossos de policia”.

 “La legislació espanyola és molt garantista amb els menors estrangers no acompanyats que arriben al nostre país; un menor no acompanyat no pot ser expulsat”, ha explicat la directora de l’Oficina d’Estrangeria de Barcelona, Elena Nieto, qui ha remarcat que, entre el 2005 i el 2015, s’ha produït, com a mitjana, una arribada anual de 200 menors no acompanyats; en la major part dels casos, d’origen marroquí (900) i pràcticament sempre de sexe masculí.

 El president de Metges Cristians de Catalunya, Adalbert Marquès, ha subratllat les greus seqüeles que deixa la violència infantil, que van més enllà de les lesions físiques. “Hi ha conseqüències emocionals, retard cognitiu i una inadaptació social que pot portar al consum de drogues, personalitat antisocial i conductes delictives”, ha apuntat Marquès.

 

“L’Església ha de considerar la protecció dels menors com una de les seves prioritats més importants”

 En la intervenció de monsenyor Robert Oliver, secretari de la Comissió Pontifícia per a la Tutela dels Menors, llegida per Josep Maria Simón Castellví, vicepresident de la Fundació Casa de Misericòrdia de Barcelona, per indisposició del ponent, s’ha destacat que, quan el papa Francesc va constituir aquesta Comissió, va ser pensada com un clar senyal que “l’Església ha de considerar la protecció dels menors com una de les seves prioritats més importants”. Per resumir el treball de la Comissió, Oliver ha manifestat, per escrit, un doble objectiu: “Tenim dues perspectives complementàries. La primera és identificar els millors procediments, polítiques i pràctiques que s’han desenvolupat a diversos llocs del món. La segona, concretar directrius per a l’aplicació d’aquestes polítiques en les nostres Esglésies locals arreu del món.” Finalment, Oliver ha assegurat que “la protecció de tots els nens, adolescents i adults vulnerables ha de tenir una importància primordial”.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Notícies & Activitats

Busques alguna cosa?

Vols col·laborar amb la Fundacio?

Fes-te voluntari! Col·labora amb nosaltres i forma part del nostre projecte.Informa't

Dins l'escola

20.02.2013

Dins l'escola

És una escola concertada amb el Departament d’Ensenyament on estudie...

Llegir mes

Arxiu Històric