Resum de la Jornada, "Noves Esclavituds:Tràfic de nens avui"

“Les seqüeles psíquiques de la violència infantil, més greus que les lesions físiques“

 La Jornada Noves esclavituds: El tràfic de nens, avui, s’ha celebrat a Barcelona amb la participació d’experts que, des de l’actuació policial, l’atenció a les víctimes i la reflexió jurídica i ètica, han aportat les seves experiències per denunciar aquesta dramàtica situació, explicar els motius que la fan present en la societat actual i buscar-hi solucions.

 Una de les activistes més importants, a escala mundial, en la lluita contra el tràfic de persones, la docent argentina Alicia Peressutti, fundadora de la associació “Vincles en Xarxa”, que serà rebuda aquesta mateixa setmana pel papa Francesc, ha definit la vulnerabilitat com “la qualitat que té algú de poder ser ferit”. Segons Peressutti, “la protecció del menor és clau, ja que les màfies aprofiten la vulnerabilitat per traficar amb els infants”.

 Entre els membres de les forces de seguretat, ha destacat la participació del sergent dels Mossos d’Esquadra Àlex Escolà, el qual ha explicat que “en els dos últims anys, hem rebut 230 denúncies per abandó, la majoria de casos de menors”. L’oficial ha acabat amb aquestes paraules: “Per lluitar amb eficàcia, calen més mitjans i més sensibilització, tant a les escoles com a la societat civil i en els mateixos cossos de policia”.

 “La legislació espanyola és molt garantista amb els menors estrangers no acompanyats que arriben al nostre país; un menor no acompanyat no pot ser expulsat”, ha explicat la directora de l’Oficina d’Estrangeria de Barcelona, Elena Nieto, qui ha remarcat que, entre el 2005 i el 2015, s’ha produït, com a mitjana, una arribada anual de 200 menors no acompanyats; en la major part dels casos, d’origen marroquí (900) i pràcticament sempre de sexe masculí.

 El president de Metges Cristians de Catalunya, Adalbert Marquès, ha subratllat les greus seqüeles que deixa la violència infantil, que van més enllà de les lesions físiques. “Hi ha conseqüències emocionals, retard cognitiu i una inadaptació social que pot portar al consum de drogues, personalitat antisocial i conductes delictives”, ha apuntat Marquès.

 

“L’Església ha de considerar la protecció dels menors com una de les seves prioritats més importants”

 En la intervenció de monsenyor Robert Oliver, secretari de la Comissió Pontifícia per a la Tutela dels Menors, llegida per Josep Maria Simón Castellví, vicepresident de la Fundació Casa de Misericòrdia de Barcelona, per indisposició del ponent, s’ha destacat que, quan el papa Francesc va constituir aquesta Comissió, va ser pensada com un clar senyal que “l’Església ha de considerar la protecció dels menors com una de les seves prioritats més importants”. Per resumir el treball de la Comissió, Oliver ha manifestat, per escrit, un doble objectiu: “Tenim dues perspectives complementàries. La primera és identificar els millors procediments, polítiques i pràctiques que s’han desenvolupat a diversos llocs del món. La segona, concretar directrius per a l’aplicació d’aquestes polítiques en les nostres Esglésies locals arreu del món.” Finalment, Oliver ha assegurat que “la protecció de tots els nens, adolescents i adults vulnerables ha de tenir una importància primordial”.