Resúm de la jornada 500 anys de Barcelona en digital

 500 anys de Barcelona en digital

 

La Fundació Casa de Misericòrdia de Barcelona (FCMB) ha presentat la digitalització del seu arxiu.

Els documents plasmen la història d'aquesta institució, fundada en el segle XVI, que sempre ha donat una prioritat especial a l'atenció de la dona en situació de risc.


Barcelona, 6 de febrer de 2019 – Des d'avui estan disponibles sis segles de la història de la Fundació Casa de Misericòrdia de Barcelona (FCMB). A través de la pàgina web creada ex profeso (www.arxiufcmb.org) o des de la web corporativa de Fundació (www.fcmb.org) es poden consultar pergamins, fotografies, rebuts, relacions d'almoines, salaris i llistes de compres –entre molts altres documents– de gairebé sis segles d'activitat social d'una institució benèfica de Barcelona que va comptar des dels seus inicis amb la protecció del Consell de Cent.


Va ser ahir, 5 de febrer quan en un acte celebrat a l'Institut d'Estudis Catalans de Barcelona, la Fundació Casa de Misericòrdia de Barcelona (FCMB) va presentar oficialment la culminació de la digitalització del seu arxiu, un tresor documental lligat a la història de la Ciutat Comtal, accessible en línia a investigadors i persones interessades. Es va presentar la digitalització completa del seu fons documental dels quals només queden exempts de consulta els anys protegits per la legislació de protecció de dades.


Per a la formació del nou arxiu digital de la Fundació s'han generat un total de 320.000 fitxers, a partir de 5.709 documents digitalitzats i 391.200 pàgines escanejades.


Des de la seva fundació en el segle XVI, la Fundació s'ha preocupat per l'assistència de les persones amb pocs recursos, tenint una atenció especial a nenes i dones, procurant-los també oportunitats d'educació i de capacitació personal que els permetin sortir de la pobresa.


La Fundació Casa de Misericòrdia de Barcelona (FCMB) va ser fundada l'any 1581 pel sacerdot i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Diego Pérez Valdivia, qui, consternat per la gran quantitat de persones sense sostre que hi havia a la ciutat, va aconseguir l'ajuda del Consell de Cent per a fundar un asil a la Casa dels Àngels, el qual rebre el nom d’Hospital de Nostra Senyora de la Misericòrdia, el 24 de febrer de 1584.


El president de la Fundació, Sr. Josep Maria Genescà, va presentar l'acte i va destacar l'obra social actual de la Fundació. La presentació també va comptar amb la participació del Dr. Joan Galtés, historiador de la Casa, que va exposar la importància d'aquest arxiu per a una ciutat com Barcelona, i del Sr. Miquel Termens, professor titular de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, responsable del procés de digitalització de l'arxiu de la Fundació. L'acte va concloure amb la participació del Sr. Sergi Deltor, consultor en comunicació gràfica SB, qui va exposar la importància de la digitalització avui dia en diversos sectors.


Actualment, la Fundació Casa de Misericòrdia de Barcelona (FCMB) continua promovent la seva labor benèfica i assistencial, i facilita, per exemple, l'acolliment i educació de noies procedents de famílies desestructurades i amb dificultats econòmiques. Últimament, ha ampliat la seva activitat social, potenciant diverses jornades d'estudi, dedicades a qüestions relacionades amb l'educació com ara: les actuals esclavituds infantils, Malalties rares, Perills i oportunitats que ofereix la societat digital...

Fes la teva donacióGràcies a tu tindran un futur millor.

El teu ajut anirà íntegrament destinat a la nostra Obra Social “Residència Infantil Elisabets”. Amb el teu suport cobrirem les necessitats de les nenes acollides a la residència: allotjament, alimentació, formació, etc. Gràcies a tu tindran un futur millor.

Fes logo vector bizumal 33425

Si no saps com fer-ho, clica aqui.